Корюшка в'ялена з ікрою
Osmerus mordax
Мабуть, жодне застілля з хорошим пивом не обходиться без такої закуски, як в'ялена, копчена або сушена рибка. Один з традиційних варіантів, який знайомий багатьом, це корюшка. Хтось вважає за краще ловити та в'ялити її самостійно. А кому-то буде простіше купити готову.
Корюшка в'ялена з ікрою. Вага однієї штуки – 150-200 грам.
ОписДо родини корюшкових входить від 7 до 11 родів, в тому числі мойви та корюшки. До останнього належить та рибка, яку ми можемо побачити на прилавках магазинів – азіатська або американська корюшка (лат. Osmerus mordax). Як легко можна здогадатися з назви, вона мешкає Азії та США, конкретніше – в Тихому та Північному Льодовитому океанах, і в ряді прилеглих до них морів. Також зустрічаються підвиди, які живуть в озерах. Нерест відбувається в річках.
Азіатську корюшку також називають зубастою, завдяки її великому роту із значними зубами. Сама риба виростає в довжину на 20-25 см і досягає ваги в 100-150 грам. Особливо великі особини будуть і 34 см в довжину, при вазі близько 300 грам. Довге вузьке тіло забарвлене в зелено-бурий колір на спині та в сріблястий з боків. В їжу корюшка вживає ікру інших видів риб, їх молодняк, зоопланктон, ракоподібних, які мешкають на дні, личинки молюсків.
Той, хто вперше стикається з корюшкою, буде здивований аромату свіжих огірків, який йде від неї. Правда, так буває не з усякою рибкою, а тільки з деякими екземплярами, як правило, спійманих у Фінській затоці. Чому ця риба так пахне, до кінця невідомо. Є теорії, що на запах впливає вода або водорості, але точної відповіді поки ніхто не дав.
Свіжу корюшку найкраще смажити в борошні, клярі або сухарях, причому спокійно можна готувати її з головою, особливо, якщо вам попалися дрібні екземпляри. Кісточки в ній будуть дрібні та тонкі, тому не становлять небезпеки. Тих же, що побільше, краще акуратно випатрати. Також корюшку можна класти в перші страви, запікати з соусами, тушкувати з овочами та вином, маринувати та коптити. Якщо вам попалася корюшка з ікрою всередині – це ще цікавіше, обов'язково спробуйте таку. А якщо ви купили в'ялену корюшку, то просто насолоджуйтеся нею разом з келихом свіжого смачного пива.
Купити в'ялену корюшку з доставкою в Києві ви можете в нашому інтернет-магазині.
Харчова цінність і хім. складНе варто відноситься до азіатської корюшки як просто до закуски. У ній міститься досить багато корисних речовин. Наприклад, залізо, фосфор, магній, натрій та хлор, а також вітаміни А, D, PP та групи В. З огляду на кількість кальцію та фосфору, яка знаходиться в цій рибці, її корисно їсти тим, у кого проблеми з кістками, нігтями та зубами. А завдяки наявності калію її рекомендують вживати для підтримки роботи серця, судин та нирок.
У 100 грамах продукту:
Калорійність – 102 кКал
Білки – 15,4 г
Жири – 4,5 г
Вуглеводи – 0 г
Вода – 78,6 г
Зола – 1,5 г
Вітаміни:
Вітамін РР (НЕ) – 2,56 мг
Мінеральні речовини:
Залізо – 0,7 мг
Калій – 390 мг
Кальцій – 80 мг
Магній – 35 мг
Молібден – 4 мкг
Натрій – 135 мг
Нікель – 6 мкг
Сірка – 154 мг
Фосфор – 240 мг
Фтор – 430 мкг
Хлор – 165 мг
Хром – 55 мг
Группа атрибутов | |
Стан продукту | Готова продукція, В'ялена продукція |
Об'єм | Інші |
Ареал проживання | Морська |
Природа | Дика |
Розмірний ряд (вага тушки, кг) | 0-0,5 |