Десертне червоне вино Троянда Закарпаття Nota Bene
Троянда Закарпаття
Виноробня Nota Bene, розташована в місті Берегово Закарпатської області, може похвалитися не тільки винами, які мають світові аналоги, але також ексклюзивними видами, які не роблять більше ніде. Одним з таких вин є «Троянда Закарпаття». Як можна зрозуміти, це виключно закарпатське вино. Його тут виробляють на декількох виноробнях, але на Nota Bene варто звернути особливу увагу, адже їх вино витримують шість років. В результаті воно набуває особливого чудового солодкого смаку.
ОписМарочне десертне червоне вино «Троянда Закарпаття» є справжньою легендою, воно було створено ще у 60-х роках ХХ століття. Тоді його не змогли повторити ні в одній з інших областей України, та й зараз подібних варіантів не спостерігається. На тутешніх ґрунтах виноград сорту «Трамінер Рожевий», який використовують для створення цього вина, отримує особливий смак і аромат. Свого часу «Троянда Закарпаття» отримала ряд нагород, наприклад, була відзначена золотою медаллю в 1965 році на всесоюзному конкурсі вин в Грузії. Існує історія про те, цим вином був сильно вражений Фідель Кастро.
Виноград сорту Трамінер рожевий був створений, імовірно, в Австрії. Більш точно сказати важко, оскільки він належить до найдавніших європейських сортів, і точне походження не встановлено. Свою назву він отримав, згідно з однією з версій, завдяки поселенню (або регіону) Трамін, де вперше в XV столітті було задокументовано його вирощування. Також можна зустріне Трамінер рожевий під назвами Кляйнер Трамінер, Гевюртстрамінер, Саваньєн (Совіньон) Роз.
У Трамінера рожевого ягоди мають середній розмір (в ширину близько 12-14 мм), округлу форму, колір – світло-рожевий (звідси друга частина назви), вкриті сизим восковим нальотом. Мають досить-таки щільну шкірку, під якою ховається дуже ніжна м'якоть, яка тане, з приємним тонким смаком і не менш приємним ароматом. Урожай цього винограду збирають в різний час, від початку і середини вересня до початку жовтня.
Завдяки своїм відмінним смаковим і ароматичним якостям, ягоди Трамінера рожевого використовуються для приготування безлічі напоїв: столових, десертних і шампанських вин, а також соків.
Вино «Троянда Закарпаття» свою назву отримало за свій неповторний аромат, в якому чітко відчуваються ноти пелюсток чайної троянди. Також його смак насичений, оксамитовий, з відтінком маслянистості. Післясмак буде спершу з відтінком мускату, який переходить в аромат шоколаду та троянди. Колір справжнього вина – від світло-бурштинового до бурштинового, може бути з легким рожевим відтінком.
Мінімальна витримка для цього вина в дубових бочках – три роки, до цього воно може називатися Трамінер. Вино від Nota Bene витримується шість років, і тому його смак стає по-особливому прекрасний. Вміст цукру в готовій «Троянді Закарпаття» має становити 17-18 одиниць, спирту – 16%. Для цього виду вина вкрай важливо, скільки цукру міститься в ягодах винограду, якщо його менше, ніж 26%, то «Троянду» зробити не вийде.
Як і інші десертні вина, «Троянду Закарпаття» найкраще подавати на десерт, супроводжуючи його сирами з легким не гострим смаком, горіхами, фруктовими салатами або просто фруктами, цукерками, шоколадом, печивом, тістечками, тортами або морозивом. При бажанні можна поєднувати його і з іншими стравами, але головне, щоб вони не мали яскраво виражений солоний смак, наприклад, не підійдуть до цього вина м'ясні копченості або солона риба. Також важлива температура подачі – вона повинна бути кімнатною, близько 16-18 °С. Вино «Троянда Закарпаття» від Nota Bene можна використовувати для приготування прохолодних напоїв в спекотну погоду – крюшонів та пуншів.
Купити десертне червоне вино Троянда Закарпаття Nota Bene в магазині Рибка
Харчова цінність і хім. складЧервоне десертне вино корисно для нашого організму, проте, не варто ним зловживати, інакше воно може негативно вплинути на роботу стравоходу, а його кислоти будуть руйнувати зубну емаль. Але якщо пити вино в розумних межах, то його корисні властивості будуть тільки на благо. Воно містить амінокислоти, органічні кислоти, мінеральні речовини (марганець, фтор, цинк, кобальт), а також вітаміни В1, В2, В6, В12 та С. За допомогою червоного десертного вина можна привести організм в тонус, знизити артеріальний тиск, відрегулювати роботу серця та посприяти лікуванню захворювань серцево-судинної системи, поліпшити травлення, нормалізувати обмінні процеси за рахунок посилення роботи ендокринних залоз, вивести з організму холестерин. Також червоне вино сприяє поліпшенню апетиту і мозкової діяльності, позитивно впливає на роботу легенів, його рекомендують при недокрів'ї. А ще вважається, що воно знижує ризик появи онкологічних захворювань.
У 100 грамах продукту:
Калорійність – 172 кКал
Білки – 0,5 г
Жири – 0 г
Вуглеводи – 20 г
Группа атрибутов | |
Об'єм | 0,7 |
Природа | Червоне десертне, Червоне |