Гастрономічна екскурсія мушлями
Якщо скучили за морем чи бажаєте поринути в атмосферу літнього відпочинку - допоможе смачна вечеря з морепродуктів. Найпопулярніші серед молюсків - мідія, рапана, устриця, гребінці. Запасайтеся білим або ігристим вином, почнемо розбиратися в їх відмінностях, як і з чим їдять.
Хто сховався у раковині
200 років тому молюсків вважали їжею бідняків, сьогодні - вишуканий делікатес. Морепродукти цінують за неперевершений королівський смак, за повну відсутность вуглеводів і низький холестерин. Окрім того, вони насичені білками, омега-3 жирними кислотами, букетом вітамінів і мінералів, що перетворює їх на дієтичну страву для здорового харчування.
З чим поєднують і як готують
Мідії. М'ясо вершкового смаку з тонким морським ароматом і солоним присмаком. Найм'якшим вважається філе тепловодних мідій.
Готують на пару, додають до салатів, пасти, плову. Використовують як очищені, так і в мушлях. Особливої уваги заслуговують тушковані у білому соусі з додаванням вершків, білого вина, зелені, пряних трав і часнику.
Устриці. Щільна солонувата м'якоть з вираженим запахом моря та йодистим присмаком. Розміри і смак відрізняються залежно від виду та місця існування.
Їдять переважно в сирому вигляді, додавши декілька крапель лимонного соку. Можна поєднати з чорним перцем або синім луком та оцтом.
Молюска "випивають" з мушлі, майже не пережовуючи. Рекомендуємо спробувати також запекти, обсмажити або замаринувати устриці.
Рапана. Якщо в дитинстві прикладали до вуха закручену мушлю, щоб почути шум моря, то знайомі з рапаном. Дістати самому його складно, але можливо. А краще всього купувати вже в очищеному та свіжомороженому вигляді.
М'якоть великого розміру, білого кольору, щільної пружної консистенції. Незвичайний смак нагадує суміш маринованих грибів і кальмара.
Придатні в їжу після п'ятихвилинної термічної обробки. Частіше смажать, роблять шашлик, відбивні, жульєн. Поєднують з овочами, грибами і рисом.
Гребінці. Популярні мешканці океанів та більшості морів. Привабливу черепшку 20 см у діаметрі використовують для подачі страви.
Філе ніжне, вершкове, злегка солодкувате з кремовою текстурою. Смачні як сирі, так і обсмажені впродовж двох хвилин.
Ідеальний тандем - запекти гребінець з грибами, сиром, вершками у винному соусі.
Як бачите, бути гурманом не так вже складно. Самостійно приготувати ласощі легко, якщо купити їх у перевіреного продавця інтернет-магазину Рибка