Дорада (золотистий спар) с/м з головою
Sparus aurata
Дорада (золотистий спар - Sparus aurata), свіжоморожена, з головою, 400-600 грам/шт.
В останні кілька років в українських ресторанах часто можна зустріти в меню рибу дораду. Її популярність, насправді, не явище нашого часу. Цю рибку, яку офіційно називають золотистим спаром, ще з давніх часів любили вжити в їжу народи різних країн, які мешкають поблизу моря - італійці, французи, греки, турки та інші. З її ніжного м'яса можна готувати сотні страв, і навіть вживати у сирому вигляді. Та й кісток в ній мало, що говорить ще більше на користь купівлі доради.
ОписЗолотистого спара ловлять, а також вирощують в неволі. У другому випадку він обростає великою кількістю м'яса, а воно у доради дуже ніжне та смачне, при цьому має тонкий приємний рибний аромат. Через це на прилавках вона лежить, як правило, не з найнижчою ціною. А ось дику рибку в тих краях, де вона водиться у надлишку, можна покуштувати досить дешево.
Ще одна назва доради - морський карась, і справді, якась зовнішня схожість між ними є. А назва «дорада», до якої більше звикли у нас, походить від іспанського слова «d'oro», що у перекладі означає «золото». Прізвисько з'явилося через смужку між очей рибки, яка пофарбована в золотий колір.
У довжину спар виростає до 70 см, деякі особини - до 1 м, важить при цьому в середньому 5-7 кг. Овальне та злегка сплюснуте з боків тіло забарвлене у сіро-сріблястий колір, а плавці відливають рожевим, всі, крім хвостового - він має білий кінчик та темну облямівку посередині.
Плаває золотистий спар у Середземному морі, східній частині Атлантичного океану, зрідка може зустрітися біля узбережжя Криму. Нереститься три місяці, з жовтня по грудень. В якості їжі їй підходять як водорості, так й інша рибка, а також молюски та ракоподібні.
Найчастіше у продажу можна зустріти королівську та сіру дораду, причому перша більш популярна, оскільки має ще більш ніжне м'ясо, до того ж з приємним рожевим відтінком. Тобто, виправдовує свою назву. Один з приємних бонусів покупки цієї риби в тому, що її можна вживати у їжу у будь-якому вигляді, в тому числі й сирої. До універсального спару підійде будь-який гарнір та будь-який соус. Можна готувати його цілком, наприклад, запікати у духовці або на грилі, смажити або тушкувати. Чудово виходять з доради пироги з овочами та оливками. А келих білого сухого вина доповнить трапезу.
Кумедний факт - до трьох років все дорадо є самцями, і тільки після цього частина з них «перероджується», стаючи самками. Втім, це ніяк не впливає на відмінні смакові якості цієї риби.
Купити дораду (золотистого спара) з доставкою у Києві Ви можете в нашому інтернет-магазині.
Харчова цінність і хім. складТі, хто сидить на дієті та просто стежить за своїм харчуванням, особливо оцінять дораду - в ній мало жиру, буквально 1,8 грама на 100 грам філе. Зате багато білків, вітамінів A, E і D та мінералів. Її корисно їсти тим, у кого проблеми зі щитовидною залозою та травною системою. Лікарі рекомендують золотистого спара як засіб запобігання інфаркту, атеросклерозу, для поліпшення рівня цукру в крові та холестерину.
У 100 грамах продукту:
Калорійність - 96 кКал
Білки - 18 г
Жири - 3 г
Вуглеводи - 0 г
Вітаміни:
Вітамін A - 54 мкг
Вітамін B1 - 0,02 мг
Вітамін B2 - 0,07 мг
Вітамін B5 - 0,75 мг
Вітамін B6 - 0,4 мг
Вітамін B9 - 5 мкг
Вітамін B12 - 0,6 мкг
Вітамін PP - 6,1 мг
Вітамін PP, НЕ - 9,55 мг
Макро- і мікроелементи:
Калій - 416 мг
Кальцій - 15 мг
Магній - 30 мг
Натрій - 88 мг
Фосфор - 143 мг
Марганець - 0,02 мг
Мідь - 0,04 мг
Селен - 36,5 мкг
Цинк - 0,46 мг
Йод - 65 мкг
Группа атрибутов | |
Стан продукту | Свіжоморожена риба, Не патрана з головою |
Ареал проживання | Морська |
Природа | Аквакультура |
Розмірний ряд (вага тушки, кг) | 0-0,5 |